bunq wint hoger beroep tegen DNB

rechtbank

Amsterdam, 18 oktober – bunq wint historische witwas-rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank. Eerder dit jaar daagde de neobank DNB voor de rechter over in hoeverre nieuwe technologieën ingezet mogen worden in witwasbestrijding. De rechtbank stelt bunq vandaag grotendeels in het gelijk.

Nog nooit eerder sleepte een bank de toezichthouder voor de rechter over een zodanig fundamentele kwestie. Banken lossen onenigheden met de DNB bij voorkeur op achter de schermen. bunq zag echter de nadelige consequenties voor diens eigen gebruikers en voor de stabiliteit van de gehele sector indien het zich zou schikken naar de anti-witwasaanpak van DNB, in de ogen van bunq verouderd en ineffectief. De bank pleit al jaren voor een witwasbeleid dat moderne technologie, zoals kunstmatige intelligentie, gebruikt om risico’s efficiënter aan te pakken.

De rechtbank heeft vandaag een uitspraak gedaan over de rol die moderne technologie moet spelen om witwaspraktijken effectief aan te kunnen pakken. Waar DNB stond op het toepassen van eenzijdige zelfrapportage van rekeninghouders – een systeem dat rust op de eerlijkheid van witwassers – pleitte bunq voor het gebruik van onder andere machine learning om witwaspraktijken tegen te gaan. De rechtbank heeft bunq vandaag op deze principiële punten gelijk gegeven.

Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq, zegt:“Het is een historische dag. De rechtbank heeft vandaag de weg vrijgemaakt voor vooruitgang.”

Nog voor de uitspraak ging DNB zelf onlangs overstag: een maand voor de uitspraak van de rechter pleitte de toezichthouder in een publiekelijk rapport voor een efficiënter witwasbeleid. De DNB stuurde daarmee aan op een andere aanpak waarin zij gebruik wil maken van bepaalde technologische innovaties, zoals machine learning.

Meer informatie over de rechtszaak vind je hier.